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Public health professionals, especially local health departments and boards of 
health, are facing many questions from local public officials, residents, parents, 
health care providers, and others about COVID–19.  MAHB’s series of documents 
are meant to provide answers and guidance to health departments and boards of 
health.  This document is provided for educational purposes only and is not to 
be construed as legal advice.  For legal advice, please contact your city or town 
attorney. 
 
QUESTION: During a declared State of Emergency, can a quorum of members 
assemble and conduct Board of Health (BOH) business, including receiving 
updates on the status of the emergency, deliberating, and discussing issues 
anticipated to be part of a subsequent deliberation, without first posting 
notice? 
 

ANSWER:  The open meeting law requires that public bodies, including BOH, must 
post notice of a meeting “at least 48 hours prior to the meeting.”1 The only 
exception is that in an emergency,2 notice must be posted “as soon as reasonably 
possible prior to the meeting.”3 

 
1 MASS. GEN. LAWS ch. 30A, § 20. 
2 The open meeting law defines emergency as a “sudden, generally unexpected occurrence or set of circumstances 
demanding immediate action.”  Mass. Gen. Laws ch 30A, § 18. 
3 MASS. GEN. LAWS ch. 30A, § 20 
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The content and notice requirements under the open meeting law are discussed 
in the applicable Code of Massachusetts Regulations (CMR) section, which we 
have attached hereto as Appendix I. 
 
The emergency must pose an imminent threat of impending danger.  Under the 
currently declared State of Emergency, unless there is an imminent threat of 
unforeseen danger, there is no relaxation of the open meeting law notice 
requirement. The mere declaration of a State of Emergency does not constitute 
such an imminent threat in and of itself. 
 
During this State of Emergency, BOH are meeting frequently, in some cases more 
than once a day.  Notice of these meetings must be posted before each such 
meeting.  In addition, if a quorum of members are working together in the office 
or elsewhere on daily, emergent business because of COVID-19 and the declared 
State of Emergency, the BOH members must not deliberate, or discuss matters 
that can reasonably be considered deliberation or that lead to deliberation, unless 
such a discussion is part of a duly posted meeting.4  
 
If a BOH is meeting with another public body, such as the Board of Selectmen, City 
Council, or Planning Board, and the BOH has not posted notice of such meeting, 
there can be no deliberation. In such a situation, the individual BOH members 
may report actions or deliberations already undertaken, but BOH members may 
not deliberate amongst themselves or in conjunction with the other public body. 
If the other public body has not posted notice of its meeting and is receiving 
information from the BOH, that too would be a violation. 
 
On March 12, 2020, Governor Baker issued an order titled: “Order Suspending 
Certain Provisions of the Open Meeting Law, G. L. c. 30A, § 20” (“Order”), in which 
he suspended the requirement of holding meetings “in a public place that is open 
and physically accessible to the public,” opting to allow “adequate, alternative 
means” of public access to an electronically conducted proceeding or, at a 

 
4 The open meeting law defines deliberation as “an oral or written communication through any medium, including 

electronic mail, between or among a quorum of a public body on any public business within its jurisdiction.” There 
are notable exceptions, generally involving ministerial functions, such as scheduling and other “housekeeping” 
communications.  MASS. GEN. LAWS ch. 30A, § 18. 
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minimum, allowing a transcript of the meeting to be posted on the municipal 
website.5 
 

The Order also provides that, other than relieving public bodies from of the 
requirement that public meetings be conducted in a public place, “[a]ll other 
provisions of sections 18 to 25 of chapter 30A and the Attorney General’s 
implementing regulations shall otherwise remain unchanged and fully applicable 
to the activities of public bodies.” 
 
This information is provided for educational purposes only and it not to be 
construed as legal advice. 
 
  

 
5 The Order is available at https://www.mass.gov/doc/open-meeting-law-order-march-12-2020/download. 
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APPENDIX I 
 

940 CMR 29.00: OPEN MEETINGS 
 

29.03: Notice Posting Requirements  
 
(1) Requirements Applicable to All Public Bodies.  
 

(a) Except in an emergency, public bodies shall file meeting notices sufficiently in advance 
of a public meeting to permit posting of the notice at least 48 hours in advance of the 
public meeting, excluding Saturdays, Sundays and legal holidays, in accordance with 
M.G.L. c. 30A, § 20. In an emergency, the notice shall be posted as soon as reasonably 
possible prior to such meeting.  

 
(b) Meeting notices shall be printed or displayed in a legible, easily understandable format 

and shall contain the date, time and place of such meeting, and a listing of topics that 
the chair reasonably anticipates will be discussed at the meeting. The list of topics shall 
have enough specificity to reasonably advise the public of the issues to be discussed at 
the meeting.  

 
(c) Notices posted under an alternative posting method authorized by 940 CMR 29.03(2) 

through (5) shall include the same content as required by 940 CMR 29.03(1)(b). If such 
an alternative posting method is adopted, the municipal clerk, in the case of a 
municipality, or the body, in all other cases, shall file with the Attorney General written 
notice of adoption of the alternative method, including the website address where 
applicable, and any change thereto, and the most current notice posting method on file 
with the Attorney General shall be consistently used.  

 
(d) The date and time that a meeting notice is posted shall be conspicuously recorded 

thereon or therewith. If an amendment occurs within 48 hours of a meeting, not 
including Saturdays, Sundays, and legal holidays, then the date and time that the 
meeting notice is amended shall also be conspicuously recorded thereon or therewith.  
 

(2) Requirements Specific to Local Public Bodies.  
 

(a) The official method of posting notice shall be by filing with the municipal clerk, or other 
person designated by agreement with the municipal clerk, who shall post notice of the 
meeting in a manner conspicuously visible to the public at all hours in, on, or near the 
municipal building in which the clerk's office is located.  
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(b) Alternatively, the municipality may adopt the municipal website as the official method 
of notice posting.  

 
1. The Chief Executive Officer of the municipality, as defined in M.G.L. c. 4,  

§ 7, must authorize or, by a simple majority, vote to adopt the municipal 
website as the official method of posting notice. Any municipality that 
has adopted its website as the official method of posting notice by 
another method as of October 6, 2017 will have satisfied the adoption 
requirement.  
 

2.  If adopted, a description of the website as the notice posting method, 
including directions on how to locate notices on the website, shall be 
posted in a manner conspicuously visible to the public at all hours on or 
adjacent to the main and handicapped accessible entrances to the 
municipal building in which the clerk's office is located.  

 

3.  Once adopted as the official method of notice posting, the website shall 
host the official legal notice for meetings of all public bodies within the 
municipality.  

 
4.  Notices must continue to be filed with the municipal clerk, or any other 

person designated by agreement with the municipal clerk.  
 

(c) A municipality may have only one official notice posting method for the purpose of 
M.G.L. c. 30A, §§ 18 through 25, either 940 CMR 29.03(2)(a) or (b). However, nothing 
precludes a municipality from choosing to post additional notices via other methods, 
including a newspaper. Such additional notice will not be the official notice for the 
purposes of M.G.L. c. 30A, §§ 18 through 25.  
 

(d) Copies of notices shall also be accessible to the public in the municipal clerk's office 
during the clerk's business hours. 

 

(3) Requirements Specific to Regional or District Public Bodies.  
 

(a) Notice shall be filed and posted in each city and town within the region or district in the 
manner prescribed for local public bodies in that city or town.  
 

(b) As an alternative method of notice, a regional or district public body may, by majority 
vote, adopt the regional or district public body’s website as its official notice posting 
method. A copy of each meeting notice shall be kept by the chair of the public body or 
the chair's designee in accordance with the applicable records retention schedules.  The 
public body shall file and post notice of the website address, as well as directions on 
how to locate notices on the website, in each city and town within the region or district 
in the manner prescribed for local public bodies in that city or town.  
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(4) Requirements Specific to Regional School Districts.  
 

(a) The secretary of the regional school district committee shall be considered to be its 
clerk.  The clerk of the regional school district committee shall file notice with the 
municipal clerk of each city and town within such district and each such municipal clerk 
shall post the notice in the manner prescribed for local public bodies in that city or 
town.  
 

(b) As an alternative method of notice, a regional school district committee may, by 
majority vote, adopt the regional school district’s website as its official notice posting 
method.  A copy of each meeting notice shall be kept by the secretary of the regional 
school district committee or the secretary’s designee in accordance with the applicable 
records retention schedules. The regional school district committee shall file and post 
notice of the website address, as well as directions on how to locate notices on the 
website, in each city and town within the region or district in the manner prescribed for 
local public bodies in that city or town.  

 

(5)  Requirements Specific to County Public Bodies.  
 

(a) Notice shall be filed and posted in the office of the county commissioners and a copy of 
the notice shall be publicly posted in a manner conspicuously visible to the public at all 
hours in such place or places as the county commissioners shall designate for this 
purpose.  
 

(b) As an alternative method of notice, a county public body may, by majority vote, adopt 
the county public body’s website as its official notice posting method.  A copy of the 
notice shall be kept by the chair of the county public body or the chair's designee in 
accordance with the applicable records retention schedules.  The county public body 
shall file and post notice of the website address, as well as directions on how to locate 
notices on the website, in the office of the county commissioners and a copy of the 
notice shall be publicly posted in a manner conspicuously visible to the public at all 
hours in such place or places as the county commissioners shall designate for this 
purpose.  

 

(6) Requirements Specific to State Public Bodies. Notice shall be posted on a website. A copy of 
each notice shall also be sent by first class or electronic mail to the Secretary of the 
Commonwealth's Regulations Division.  The chair of each state public body shall notify the 
Attorney General in writing of its webpage for listing meeting notices and any change to the 
webpage location.  The public body shall consistently use the most current website location on 
file with the Attorney General.  A copy of the notice shall be kept by the chair of the state public 
body or the chair's designee in accordance with the applicable records retention schedules.  
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(7) Websites. Where a public body adopts a website as its method of noticing meetings, it must 
make every effort to ensure that the website is accessible to the public at all hours.  If a website 
becomes inaccessible to members of the public within 48 hours of a meeting, not including 
Saturdays, Sundays, and legal holidays, the municipal clerk or other individual responsible for 
posting notice to the website must restore the website to accessibility within six hours of the 
time, during regular business hours, when such individual discovers that the website has 
become inaccessible.  In the event that the website is not restored to accessibility within six 
business hours of the website’s deficiency being discovered, the public body must re-post 
notice of its meeting for another date and time in accordance with M.G.L. c. 30A, § 20(b). 


